Αύγουστος Κις

Ο Αύγουστος Κις την δεκαετία του 1860.

Ο Αύγουστος Κις (γερμανικά: August Kiß, γεννήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 1802, στο Paprotzan [σημερινό Paprocany, της περιφέρειας Tychy (Τίσι), της Πολωνίας της Πρωσικής Σιλεσίας – απεβίωσε στις 24 Μαρτίου 1865, στο Βερολίνο) ήταν ένας Γερμανός γλύπτης, μέλος της Σχολής γλυπτικής του Βερολίνου (Berliner Bildhauerschule).

Ο Αύγουστος Κις το 1865, σε σχέδιο του Άντολφ Νόιμαν.  

Ο Κις σπούδασε γλυπτική στην Πρωσική Ακαδημία Τεχνών (Preußische Akademie der Künste) με καθηγητές τους Κρίστιαν Ροχ, Κρίστιαν Φρίντριχ Τικ, και Καρλ Φρίντριχ Σίνκελ. Το έργο του ήταν ως επί το πλείστον νεοκλασικού ύφους και συνίστατο κυρίως από πορτρέτα και μυθολογικά, αλληγορικά θέματα.

Ο Κις μεγάλωσε κοντά στα χυτήρια του Πάπροτσάνερ στο Τίτσο, όπου ο πατέρας του εργαζόταν ως διαχειριστής. Το 1822, ο Κις πήγε στο Βερολίνο για να μάθει την τέχνη της γλυπτικής, όπου έγινε δεκτός στην Πρωσική Ακαδημία Τεχνών (Preußische Akademie der Künste) και στο στούντιο του Κρίστιαν Ροχ. Ως φοιτητής έκανε το ανάγλυφο στο τύμπανο της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου (Nikolaikirche) στο Πότσδαμ, με βάση τα σχέδια του Καρλ Σίνκελ.

Το μνημείο της Πρωσίας (1860).

Ο Κις έγινε γνωστός το 1839 για το έργο του με θέμα την Αμαζόνα που παλεύει με έναν πάνθηρα. Το 1842 έκανε το μαρμάρινο άγαλμα του βασιλιά Λουδοβίκου Α΄ της Βαυαρίας, το οποίο λίγο αργότερα χυτεύτηκε σε ορείχαλκο από τον Κρίστοφ Φίσερ στο Βασιλικό Χυτήριο (Königliche Gießhaus) και τοποθετήθηκε μπροστά από το Παλαιό Μουσείο στο Βερολίνο.

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ (στην εκκλησία Sankt-Michael-Kirche στο Βερολίνο).

Ο Κις έκανε δύο μνημεία στο Breslau (Πολωνικά: Βρότσλαβ): Στο δυτικό τμήμα του Δακτυλίου (ονομασία της μεσαιωνικής κεντρικής πλατείας) βρισκόταν ένα χάλκινο έφιππο γλυπτό του Φρειδερίκου του Μεγάλου της Πρωσίας (1842), που σχεδιάστηκε από τον Κις και εκτελέστηκε σε μπρούτζο από τον Κλάγκεμαν, και άλλο ένα ιππικό γλυπτό του Φρειδερίκου Γουλιέλμου Γ΄ της Πρωσίας(1862). Άγαλμα του Φρειδερίκου Γουλιέλμου ο Κις έκανε τρεις φορές, μια στο Πότσδαμ, όρθιο με στολή και ακάλυπτο κεφάλι, στη συνέχεια έφιππο με δάφνινο στεφάνι για το Κόνιγκσμπεργκ (1851), με έξι θηλυκές αλληγορικές φιγούρες να κοσμούν το βάθρο του μνημείου στις γωνίες, και τα ανάγλυφα να έχουν θέμα την πρωσική ιστορία. Η εκδοχή για το Μπρεσλάου ήταν με δίκοχο.

Άλλα έργα του Κις είναι ο Αρχάγγελος Μιχαήλ, που νικάει τον δράκο, σε ορείχαλκο, ένα δώρο του βασιλιά Φρειδερίκου Γουλιέλμου Δ΄ της Πρωσίας για να διακοσμήσει το ανάκτορο Μπάμπελσμπεργκ, έδρα στο Πότσδαμ του αδελφού του Βίλχελμ, σε ανάμνηση της εντολής του για καταστολή της εξέγερσης στο Μπάντεν το 1849. Ένα κολοσσιαίο ορειχάλκινο έφιππο άγαλμα του Αγίου Γεωργίου να φονεύει τον δράκο για την μεγάλη αυλή του ανακτόρου στο Βερολίνο, το οποίο βρίσκεται τώρα στην όχθη του Σπρέε στο Νικολάιφέρτελ. Ένα άγαλμα του Christian Beuths μπροστά από την Berliner Bauakademie (Σχολή Πολιτικών Μηχανικών), και οι χάλκινες φιγούρες της πλατείας Βίλχελμπλάτς στο Βερολίνο, που αντικατέστησαν έξι παλαιότερα μαρμάρινα αγάλματα.

Ο Άγιος Γεώργιος (στο Νικολάιφέρτελ του Βερολίνου).

Το μόνο μεγάλο έργο σε μάρμαρο που ολοκλήρωσε ο Κις, είναι ο τάφος της κόμισσας Λόρα Χένκελ φον Ντόνερσμαρκ, που στηρίζεται στο μνημείο του Κρτίστιαν Ροχ για την βασίλισσα Λουίζα του Μεκλεμβούργου-Στρέλιτς.

Έφιππη Αμαζόνα, μπροστά από το Παλαιό Μουσείο.

Ο Αύγουστος Κις απεβίωσε απροσδόκητα στις 24 Μαρτίου 1865 στο Βερολίνο. Ο τάφος του στην παλιά εκκλησία St.-Matthäus-Kirchhof είναι αφιερωμένος στην πόλη του Βερολίνου ως τιμητικός τάφος από το 1958. Στο Tychy, όπου μεγάλωσε, ένας οβελίσκος μνημονεύει τον γιο της πόλης, κοντά στην λίμνη Paprotzaner από το 2003.

Το 1899 ο Σύνδεσμος Τέχνης του Πάρκου Fairmount (σήμερα Σύνδεσμος Δημόσιας Τέχνης – Association for Public Art) απέκτησε ένα γύψινο ενός από τα πιο γνωστά έργα του Κις, της Αμαζόνας, και το 1929 το έργο χυτεύτηκε σε χαλκό και βρίσκεται τώρα μπροστά από το Μουσείο Τέχνης της Φιλαδέλφειας. 

Πηγές

August Kiss. en.wikipedia

August Kiß. de.wikipedia

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο