Μουσείο Περγάμου




Πρόκειται για ένα μεγάλο μουσείο που στεγάζει τρία μικρότερα. Το Μουσείο της Περγάμου (Pergamonmuseum) βρίσκεται στο Νησί των Μουσείων (Museumsinsel), στο Βερολίνο της Γερμανίας, στο βόρειο τμήμα του Spreeinsel, ενός νησιού μέσα στον ποταμό Σπρέε, ο οποίος διασχίζει την πόλη και είναι το νεότερο από τα 5 μουσεία του νησιού. Βρίσκεται κυριολεκτικά πάνω στο κανάλι και αποτελείται από ένα σύμπλεγμα κτιρίων σε τρεις πτέρυγες, όπου ανάλογα με το ποια πλευρά κοιτάς, έχεις την εντύπωση ότι είναι διαφορετικό μουσείο. Η ιδέα για το νέο μουσείο ξεκίνησε το 1907 και η ανέγερσή του διήρκησε από το 1910 ως το 1930. Στεγάζει τρεις ανεξάρτητες συλλογές, από τις διασημότερες στην Ευρώπη, και χρωστά το όνομά του στον περίφημο βωμό της Περγάμου όπως είναι γνωστός, τον βωμό δηλαδή του ναού του Δία, ένα τεράστιο μνημείο 113 μέτρων (!), που αναπαριστά την γιγαντομαχία, και δεσπόζει στην κεντρική αίθουσα.
Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Άλφρεντ Μέσελ (Alfred Messel) και περατώθηκε, μετά τον θάνατό του το 1909, με μικροαλλαγές από τον αρχιτέκτονα Λούντβιχ Χόφμαν (Ludwig Hoffmann). Χτίστηκε ως συμπλήρωμα του διπλανού μουσείου Μπόντε (Bode), το οποίο αδυνατούσε να εκθέσει τα εκθέματα του, καθώς οι Γερμανοί αρχαιολόγοι συνέχιζαν τις ανασκαφές σ' ολόκληρο τον κόσμο. Το μουσείο είναι τεραστίων διαστάσεων και αυτό για να χωρέσει σε φυσικό μέγεθος τόσο τον βωμό του Δία, όσο και την πύλη της αγοράς της Μιλήτου, ύψους 17μ και πλάτους 29μ (!).
Υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ευτυχώς όμως τα περισσότερα από τα εκθέματα είχαν αποθηκευτεί σε ασφαλείς τοποθεσίες. Το 1945 σημαντικό κομμάτι της συλλογής του μεταφέρθηκε από τον ΕρυθρόΣτρατό στην ΕΣΣΔ, είτε ως λάφυρα πολέμου, είτε προκειμένου να διασωθούν από τις καταστροφές που ακολούθησαν την λήξη του πολέμου. Μέχρι το 1958, η πλειοψηφία των εκθεμάτων επεστράφη στο τότε Ανατολικό Βερολίνο. Τα υπόλοιπα βρίσκονται στα μουσεία Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη και Πούσκιν στην Μόσχα. Τα εκθέματα που παρέμειναν στο Δυτικό Βερολίνο μεταφέρθηκαν στο παλάτι Σαρλότενμπουργκ (Schloss Charlottenburg), ως το 1995.
Οι τρεις ανεξάρτητες συλλογές: το Μουσείο Αρχαιοτήτων (ελληνικών και ρωμαϊκών), το Μουσείο Αρχαιοτήτων Εγγύς Ανατολής και το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, είναι αποτέλεσμα των ανασκαφών που διεξήγαγαν οι γερμανικές αρχαιολογικές αποστολές στην Εγγύς και στην Μέση Ανατολή στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα.
Μουσείο Αρχαιοτήτων (Antikensammlung)
Παρουσιάζονται εξαιρετικά δείγματα ελληνικής γλυπτικής, αυθεντικά αλλά και ρωμαϊκά αντίγραφα, καθώς και πολλά αγάλματα Ελλήνων θεών, ανασκαφικά ευρήματα που βρέθηκαν σε Ολυμπία, Πέργαμο, Πριήνη, Μαγνησία του Μαιάνδρου, Μίλητο, Σάμο, Νάξο και Κύπρο.
Από αυτά ξεχωρίζουν ο βωμός της Περγάμου (Pergamonaltar) και η πύλη της αγοράς της Μιλήτου
(das Markttor von Milet, για video εδώ),
Μουσείο Μέσης Ανατολής
Στο μουσείο ΜέσηςΑνατολής (Vorderasiatisches Museum) βρίσκονται Ασσυριακά, Σουμεριακά και Βαβυλωνιακά αρχαιολογικά ευρήματα, με κυριότερα την Πύλη της Ιστάρ (IschtarTor) μαζί με την πρόσοψη της Αίθουσας του Θρόνου του Ναβουχοδονόσορα Β΄, την οδό της Λιτανείας (ή πομπική οδό) και την θριαμβική στήλη του Εσαρχαδδών.
Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης (Museum für Islamische Kunst)
Το κύριο σώμα των εκθεμάτων ισλαμικής τέχνης (Islamische Kunst) προήλθε από το μουσείο Μπόντε, τα ισλαμικά εκθέματα του οποίου μεταφέρθηκαν στο μουσείο της Περγάμου το 1950. Τα κύρια εκθέματα του μουσείου είναι η πρόσοψη Μσάτα (για video εδώ) και η αίθουσα του Χαλεπίου.

Πηγές
7. 2016, ΜουσείοΠεργάμου, Βερολίνο. Μαθήτριες Α΄ τάξης, 53ου Γενικού Λυκείου Αθηνών, Αδαμοπούλου Γεωργία, Δαυίδ Ανδρομάχη, Εσκαντά Μαρία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο