Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης (Museum für Islamische Kunst)


Στο σχέδιο, διακρίνεται με λευκό χρώμα ο χώρος που καταλαμβάνει το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης μέσα στο Μουσείο της Περγάμου.
Όταν άνοιξε το Μουσείο Μπόντε το 1904, δημιουργήθηκε ένα τμήμα για την Ισλαμική τέχνη, που αργότερα συμπεριελήφθηκε στο Μουσείο της Περγάμου (1950). Σήμερα, το τμήμα αυτό με ποικιλόμορφη συλλογή εκθεμάτων αποτελεί στον επάνω όροφο του Μουσείου της Περγάμου, το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης (Museum für Islamische Kunst). Στην Γερμανία κατέχει σημαντική θέση γιατί κανένα άλλο ίδρυμα δεν έχει μια τέτοια συστηματική και ολοκληρωμένη συλλογή αριστουργημάτων εφαρμοσμένων τεχνών και αντικειμένων τέχνης, όπως ύφανσης, που προέρχονται από τις ισλαμικές κοινωνίες αλλά και χριστιανικές, εβραϊκές κοινότητες που ζουν ανάμεσά τους. Η συλλογή του μουσείου ακολουθεί αμέσως μετά αυτής του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης του Καΐρου, της παλαιότερης και μία από τις σημαντικότερες συλλογές του είδους στο κόσμο.

 Φωτογραφία του παραπάνω σχεδίου. Διακρίνονται: το Μουσείο Μπόντε (αριστερά), η γραμμή του μετρό(μέσον) και το Μουσείο της Περγάμου (δεξιά).
Όλα τα είδη της συλλογή των αντικειμένων αποτελούν μαρτυρία της υψηλής αισθητικής, καλλιτεχνικής, χειρονακτικής και τεχνικής δεξιοτεχνίας των μαστόρων που τα επεξεργάστηκαν. Σε αυτά περιλαμβάνονται σελίδες του Κορανίου ηλικίας αιώνων με υπέροχες πολύχρωμες διακοσμήσεις, χαλιά προσευχής, γλυπτά από ελεφαντόδοντο και εκθαμβωτικά τουρκουάζ ψηφιδωτά των μιχράμπ (ημικυκλικές  εσοχές προσανατολισμού προσευχής). 

 
 Ένα μεγάλο μέρος των αντικειμένων που εκτίθενται επιβεβαιώνουν την πολιτιστική αλληλεπίδραση σε όλη την Ασία, μέσω της οποίας τα Κινέζικα κεραμικά είχαν αντίκτυπο στα κεραμικά σχέδια της  Μέσης Ανατολή.
Εκτός από τα ισλαμικά έργα τέχνης από τον 8ο ως τον 19ο αιώνα  που προέρχονται από μια περιοχή που εκτείνεται από την Ισπανία ως την Ινδία, το κύριο αξιοθέατο το pièce de résistance είναι η πρόσοψη Μσάτα, τμήμα του τείχους του ημιτελούς ανακτόρου της ερήμου, πρώιμης ισλαμικής τέχνης, που βρίσκεται νότια του Αμμάν στην σημερινή Ιορδανία. Ήταν δώρο του Οθωμανού σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ Β΄ στον αυτοκράτορα Γουλιέλμο Β΄ της Γερμανίας.
Άλλο εξαιρετικό  έκθεμα είναι η αίθουσα του Χαλεπιού. Στον χώρο αυτό του Μουσείου παρουσιάζεται ο χώρος υποδοχής του σπιτιού ενός εμπόρου από το Χαλέπι της Συρίας με ζωγραφισμένες ξύλινες επενδύσεις , που φτιάχτηκε κατά την Οθωμανική περίοδο (1600).
Το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης φιλοξενεί επίσης τακτικά εκθέσεις μοντέρνας τέχνης από τον ισλαμικό κόσμο, όπως η έκθεση Turkish Delight το 2008 (σύγχρονο Τουρκικό ντιζάιν) και Naqsh (Το φύλο στην Ιρανική τέχνη και Κοινωνία).
Το 2008 μέρος της συλλογής Keir του Ούγγρου Edmund de Unger η οποία στεγαζόταν προηγουμένως στο σπίτι του, στο προάστιο Χαμ στο Σάρεϊ του Λονδίνου (Ham, Surrey), φιλοξενείται με μακροπρόθεσμο δάνειο στο Μουσείο, για μια αρχική περίοδο 15 ετών. Είναι μια από τις πιο σημαντικές μεταπολεμικές ιδιωτικές συλλογές Ισλαμικής τέχνης και καλύπτει ολόκληρο τον ισλαμικό κόσμο από τον μεσαίωνα ως τον 18ο αιώνα. Περιλαμβάνει χαλιά, υφάσματα, εικονογραφημένα χειρόγραφα, βιβλιοδεσίες, κεραμικά και μεταλλικά αντικείμενα, αλλά και αντικείμενα από χαλαζία.
Πηγές

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο